Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kutyánkat?

A kutyák alapjában véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. A kutyák alapjában véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell.

szobatisztasag.jpg

A kölyökkutyáknál először is ki kell alakítani az etetés és itatás rendszerét. Már az elején szoktassuk hozzá a kutyát, hogy mely időpontokban fog enni kapni, mivel leggyakrabban etetést követően 10-20 perccel szokott üríteni.  A rendszeresen, azonos időpontban történő étkezéssel a kutya anyagcseréje kiszámíthatóvá válik, ezzel magunknak segítünk a legtöbbet.

A fiatal, néhány hónapos kutyusok nem tudják még pár óránál tovább szabályozni a hólyagműködésüket, ezért erre figyeljünk oda, 4-5 óránál többet ne legyünk távol otthonról, de érdemes kutyapelenkát és helyhezszoktató cseppet is használni.

A legfontosabb, hogy figyeljük a kutyánkat. Ha a kutyánk  körbe-körbe járkál, azonnal vigyük ki. Tudnunk kell azt is, hogy a kiskutya játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog. Ha elvégezte a dolgát a megfelelő helyen, vagy a peluson, akkor dicsérjük meg, de meg is jutalmazhatjuk. Fontos, hogy mindig azonnal dicsérjünk, hisz így tanulja meg, hogy mit várunk tőle. Szobatisztaságra nevelés

A jutalmazás és a dicséret az ami hasznos, a testi fenyítést soha ne alkalmazzuk! Azt azonban megtehetjük, hogy ha rossz helyre végzi a dolgát, megszidjuk, arra viszont figyeljünk, hogy azonnal tegyük meg, mivel már néhány perc elteltével sem fogja érteni, hogy miért kapja a büntetést.

Ha véletlenül mégis rossz helyre piszkítana a lakásban a kutyánk, akkor azonnal szidjuk meg, használjuk pl a “Fúj” vezényszót és azonnal vigyük vissza a szabadba, hátha folytatja a dolgát és meg tudjuk dicsérni. Igyekezzünk mindig ugyanoda vinni a kutyát a dolgát végezni, ahová ő szívesen jár. Sokat segít a kutya átszoktatásában, ha megtanítjuk vezényszóra üríteni. Mondjuk ezt a szót, amikor a kutya ürít, és jutalmazzuk és dicsérjük utána, hamarosan megtanulja a szó jelentését.

Jó, ha van otthon egy jó folt és szageltávolító, ilyen pl a Get Off, amíg a kutyusunk nem teljesen szobatiszta, mert biztos, hogy fognak történni balesetek.

Legyünk türelmesek a kutyával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://petissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613619438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess a Facebookon!

A Petissimo-ról!

A Petissimo.hu (korábban Webkutya.hu) Magyarország piacvezető állateledelekkel és kiegészítőkkel foglalkozó webáruháza, ahol jelentős kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal és a kedvező árakon túl, törzsvásárlói engedménnyel is hozzájuthatsz kedvenced által preferált prémium márkákhoz.

süti beállítások módosítása