Segítség kövér a kutyám!

Ha kövér kutyáról esik szó, az én lelki szemeim előtt egy tacskó szokott megjelenni, akinek már majd a földet éri a hasa.

A kutyák és macskák elhízásának legfőbb oka a túltáplálás. Az, hogy az energia bevitel és az energia felhasználás nincs egyensúlyban, a szükségesnél többet vesz fel az állat, így energiafelesleg alakul ki, melyet a szervezet elraktároz zsír formájában. A gazdiknak általában fogalmuk sincs arról, hogy milyen kárt okoznak a szeretetből adott étellel, falatkákkal.

Az elhízás mögött azonban nem csak a rossz táplálás áll, hanem a mozgásszegény életmód is. Ha nem visszük eleget sétálni kutyusunkat és állandóan a lakásban ül, előbb-utóbb bekövetkezik a baj.

A kövérség az állatoknál is ugyanúgy egészségügyi problémát okoz, mint az embereknél. Az állatok lelassulnak, ízületi fájdalmaik lesznek, ezért nem is mozognak, inkább esznek és már meg is van a körforgás. A megoldás természetesen egyszerű, fogyókúrára kell fogni kutyusunkat.

kover_kutya.jpg

A fogyáshoz szükséges energia-bevitel a napi energiaszükségleten alapul.

A súlycsökkentés érdekében a kutyák napi energiaszükségletének 60-80 % - a ajánlott, a cél heti 1.5-2.5% -os súlycsökkenés elérése lehet. Végezetül meg kell határozni a fogyókúra részleteit, a tápot, az életmódváltást, a rendszeres mozgás mértékét.

A kutyafogyókúrára hasonló szabályok érvényesek, mint az emberekére, életmód változtatásra van szüksége. A személyre szabott diéta hozhatja a legjobb eredményt, ezért javasolt állatorvos felkeresése a problémával.

Először azt kell eldönteni, hogy milyen táplálékot adunk a kutyának!

A házi kosztot jobb, ha kerüljük, emésztési problémákat okozhat, illetve nem jut megfelelő tápanyag a kutyusunk szervezetébe. Lehet kapni diétás tápokat is a kutyáknak, ezek nagyon jók, de akkor érhetjük el vele a legjobb eredményt, ha nem keverjük más étellel.

A diéta nagyon fontos része az elfogyasztott étel mennyisége. Az állatorvos is tud tanácsot adni, de a kutyatápokon is találunk adatokat, hogy a mi kutyánknak mekkora napi ételmennyiségre van szüksége. A gazdinak is vissza kell fognia magát, hogy ne adjon a napi mennyiségen kívül semmi pluszt a kutyusnak. A kutyanasikkal, a jutalomfalatokkal el tudjuk rontani az egész diétát. A napi ételmennyiséget fokozatosan csökkentsük, míg elérjük az ajánlott mennyiséget, így a kutyus észre sem fogja venni, hogy ő bizony diétán van.

A kívánt súly eléréséhez sikeresen leadott kilók visszaszedése állatok esetében sokkal gyakoribb még diétás étrend mellett is. Fogyás után az alacsony zsírtartalmú fenntartó tápok („Light” tápok) etetése segíthet csökkenteni ennek veszélyét.

Az ideális súlycsökkentő táp fő jellemzői:

  1. csökkentett zsírtartalom a kalória bevitel csökkentésére
  2. az alacsony vércukorszintet eredményező szénhidrátok, pl. árpa, cirok, melyek csökkentik az energiaraktározás mértékét, ezáltal az elhízást és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  3. állati eredetű fehérjeforrás az izomtömeg megőrzése érdekében a súlycsökkenés során
  4. a prebiotikus rostok – pl. cukorrépapép- optimális (nem túl sok) mennyisége. A megnövelt rostmennyiség ugyanis csökkentheti az emészthetőséget, igy az állat nem juthat hozzá a szükséges tápanyagokhoz, fehérjékhez, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz
  5. az L-karnitin egy vitaminszerű anyag, mely segíti a zsírsavak energiává való átalakulását, a zsírégetést.

Az étkezésen túl figyeljünk oda a megfelelő mozgásra, vigyük sétálni az állatot többször vagy hosszabb időre.

Fogyókúrás szárazeledelek »

A bejegyzés trackback címe:

https://petissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr2813638872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess a Facebookon!

A Petissimo-ról!

A Petissimo.hu (korábban Webkutya.hu) Magyarország piacvezető állateledelekkel és kiegészítőkkel foglalkozó webáruháza, ahol jelentős kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal és a kedvező árakon túl, törzsvásárlói engedménnyel is hozzájuthatsz kedvenced által preferált prémium márkákhoz.

süti beállítások módosítása