Mi a közös Garfieldban és a mi cicánkban?

Garfieldot imádjuk. A humorát, a szarkazmusát és még azt is, hogy nem tud ellenállni, ha megérzi a lasagne illatát. Számos vidám percet adnak Garfield történetei. Sajnos azonban, ha a cicánk elhízik nem annyira vicces mint a képregényben. A macskák esetében, csakúgy, mint az embereknél, az elhízás betegségeket okozhat. Súlyos szív- és érrendszeri problémákat, emésztőrendszeri betegségeket, ízületi megbetegedést, de még cukorbetegséget is okoz a cicáknál az elhízás.

A gazdik nagyon sok esetben a szeretetüket akarják egy-egy falattal kimutatni. A macskák alapvetően annyit esznek amennyire szüksége van a szervezetüknek, de ha rendszeresen jutalomfalatokkal kínálgatjuk a rendszer felborul. A másik probléma a mozgásszegény életmód. Sok cica a lakásban bezárva, a négy fal között tölti az idejét.

Gondoljunk bele, két kiló fölöslegbe a macskák esetében annyi, mint jó 18 kiló az embereknél.

kover_cica.jpg

Ha már megtörtént a baj és a macskánk elhízott, akkor is van megoldás. Nagyon egyszerű. Diétára kell fogni a cicát. A gazdinak kell leginkább önmérsékletet mutatnia, nem szabad az étkezések között jutalomfalatokat adni a cicának. Ez teljesen tönkreteheti a diétát. Nagyon fontos a fokozatosság. A macskák nem tudnak koplalni, ez súlyos májbetegséget okozhat náluk. Ha csak néhány napig éhezik a cica, komoly, életveszélyes állapotba kerülhet.  Éhezéskor általában a zsírok a zsírraktárakból a májba jutva és lipoproteinekké (fehérje-zsírsav kombináció) alakulva fognak fő energiaforrásként szolgálni, mivel a szervezet nem kap kívülről a táplálékkal energiát. A macska szervezete azonban nem képes erre a folyamatra nagyobb mértékben, így a zsírszövetből mobilizálódó zsírok a májban rekednek, lerakódnak, így ezáltal romlani fog a májműködés. A máj megduzzad, vérkeringése tovább csökken, és nem tudja ellátni feladatait a szerv. Ha az ilyen beteg nem kerül gyorsan állatorvoshoz, nagyon súlyos egészségügyi gondok lépnek fel nála, sőt ez akár halálos is lehet!

Fontos, hogy a diétát tervezzük meg, a legjobb, ha tanácsot kérünk az állatorvosunktól. Az ételmennyiséget fokozatosan kell csökkenteni, míg elérjük az ajánlott napi adagot. Webáruházunkban lehet kapni csökkentett energiatartalmú tápot, és NE keverjük más étellel. Próbáljunk minőségi tápot adni a macskánknak, sajnos a sok olcsó tápnak túl nagy a zsírtalrtalma ezért mindig olvassuk el a tápok csomagolásán az összetevők listáját, nagyon fontos, hogy melyik összetevő milyen arányban van a tápban. A fehérjére különösen nagy szüksége van a cicáknak. Felnőtt cicánknak napi kétszer adjunk enni. Semmilyen étel ne legyen folyamatosan előtte. A saját ételét fél óránál tovább ne hagyjuk a tálban, ha nem fogyasztotta el.

A fogyókúra idején hetente egyszer mérjük meg a cicát. A diéta, akkor optimális, ha a súlyából heti másfél százalékot veszít. Jó, ha a diéta ideje alatt rendszeresen visszük állatorvoshoz, hogy ellenőrizze a cicánk egészségügyi állapotát.

Fogyókúrás szárazeledelek »

A bejegyzés trackback címe:

https://petissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr4913639250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess a Facebookon!

A Petissimo-ról!

A Petissimo.hu (korábban Webkutya.hu) Magyarország piacvezető állateledelekkel és kiegészítőkkel foglalkozó webáruháza, ahol jelentős kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal és a kedvező árakon túl, törzsvásárlói engedménnyel is hozzájuthatsz kedvenced által preferált prémium márkákhoz.

süti beállítások módosítása