Hogyan gondozzuk a kutyánk szőrét?

Néhány tipp Kedvenced szőrének ápolásához:

Legyen a kutyusunk hosszú vagy rövid szőrű, sima vagy drótszőrű, ápolni szükséges.
Természetesen az eltérő szőrzet- típus más és más gondozást igényel.

mekino-84-12_2.jpg
A legkönnyebb a rövid és sima szőrű kutyák szőrzetének ápolása, így aki nem szeretne a szőrápolással bajlódni, válasszon például rövid szőrű tacskót. Az ilyen fajtákat elegendő akár félévente kutyasamponnal megfürdetni és 1-2 hetente FURminátorral, vagy puhaszőrű kefével, gumikefével fésüljük át. A vedlési időszakban viszont naponta akár kétszer is szükség lehet a kefélésre. A szőr kikefélése után a porszennyeződések eltávolításához használjunk enyhén nedves puha pamut vagy bársonyanyagot, és azzal simítsuk át a szőrzetet.

A kicsit durvább, drótszőrű kutyusoknak a szőre több odafigyelést és időt igényel a gazditól. Ezt a fajtát rendszeresen kell  a szőr ellenében kefélni.  Ajánlott 2-3 havonta nyírni és trimmelni. Gondoltad volna, hogy a kutyus szakálla külön gondozást igényel?  Az eledeltől és az ivóvíztől a szakáll szőre gyakran szennyeződik, illetve összecsomósodik, ezért étkezés után mindig tisztítsuk meg nedves ruhával. A nagy igénybevétel miatt gyakran töredezik is, ezért szőrápoló olajjal (nercolaj, jojobaolaj) kezeljük. Ha nem szeretnél minden alkalommal kutyakozmetikushoz járni, akkor az erre alkalmas Trixie nyírógépet ajánljuk, mely ideális kezdőfelszerelés hullámos sima vagy drót szőrváltozathoz.

A hosszú szőrű  kutyákat már naponta érdemes átfésülni, így csak akkor tarts ilyen kutyust, ha van elegendő időd és kedved a bundáját fésülni! Annak ápolásához szükség lesz fémfogú kefére, amelynek hosszú, kerek végű, rozsdamentes acélból vagy krómozott fémből készült fogai vannak. Fedő- és aljszőr fésülővel naponta fésüljük át a kutyát, bontsuk ki a csomókat, főleg a hónaljnál, ahol nagyon be tud csomózódni. Trixie gereblye vagy a Trixie univerzális bontófésű.

A fésülés azért fontos, hogy elkerüljük a szőr csomósodását., így már érdemes kölyökkorban hozzászoktatni ehhez a folyamathoz. A hosszú szőrű kutyákat már gyakrabban kell fürdetni, samponos vízzel dörzsöljük át a kutya szőrét és ne feledkezzünk meg róla, hogy bő vízzel teljesen mossuk ki a sampont a kutya szőréből. Szárítás előtt alaposan fésüljük át, nehogy csomósan legyen beszárítva! Szárítás közben is fésüljük, ha a szőr növésével ellentétesen tesszük még dúsabb hatást is érhetünk el.

Tudnunk kell, hogy a szőrzet épsége nem csak esztétikai kérdés! A kutyák szőrzete védi a bőrt, illetve a külső extrém hőmérséklet elleni védelmet látja el elsősorban. A szőrzet állapotából megállapítható a kutyánk egészségügyi állapota is. A szépen csillogó, egészséges szőr nem csak ápolás kérdése. A bunda ápolása már az etetésnél elkezdődik, a jó minőségű táplálék elegendő fehérjét, Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ha jól etetjük a kutyánkat, az megmutatkozik a külsején is.

A bejegyzés trackback címe:

https://petissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413636274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess a Facebookon!

A Petissimo-ról!

A Petissimo.hu (korábban Webkutya.hu) Magyarország piacvezető állateledelekkel és kiegészítőkkel foglalkozó webáruháza, ahol jelentős kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal és a kedvező árakon túl, törzsvásárlói engedménnyel is hozzájuthatsz kedvenced által preferált prémium márkákhoz.

süti beállítások módosítása